Ansamblul bisericii evanghelice fortificate


Categorie: Altele
Perioada: sec. XIV - XVII
Importanta: A
Cod LMI: SB-II-a-A-12316
Adresa: 100
Localitate: sat AŢEL; comuna AŢEL
Judet: Sibiu
Regiune: Transilvania

Ansamblul cuprinde:

Imagini

Nu exista imagini

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 24-Jul-2009

Ansamblul fortificat al bisericii evanghelice din Atel a fost ridicat in secolul al XIV-lea.
Intrarea in biserica se face pe latura de vest, pe sub un turn imens, printr-un portal gotic bine pastrat, ale carui arcuri sunt impodobite cu un motiv vegetal, o mica ramura de copac, de care e prinsa o frunza, motiv repetat pe arhivolta tuturor arcurilor. Turnul din zidarie, are cinci etaje, dintre care ultimul, inconjurat de un drum de straja de lemn, este mai recent. Ferestrele mai pastreaza pervazele de piatra si partea de sus a motivelor lor gotice. La limita de sus a celui de al patrulea etaj, s-au pastrat partial doua jgheaburi de piatra sculptata, element decorativ foarte rar in Ardeal. Cate trei contraforturi mari sprijina laturile de nord si de sud ale turnului vestic.
Biserica e de forma bazilicala, cu altar poligonal. Capetele dinspre apus ale navelor laterale, boltite cilindric, sunt incorporate turnului. Intre nava si cor se gaseste un transept. Corul se ridica cu 4 - 5 m deasupra acoperisului, aceasta inaltare fiind mai noua decat biserica originara.
Usa sacristiei frumos lucrata, este datata 1499, iar stranele gotice, de la inceputul secolului al XVI-lea sunt ornamentate cu motive vegetale. Majoritatea sculpturilor au fost realizate de mesterul Andreas Lapicida din Sibiu.
Biserica a avut doua incinte. Turnul din partea de nord-est, care facea parte din prima incinta, are dedesupt o bolta masiva, care duce intr-o pivnita. Spre sud-est, o constructie mare, boltita cilindric, pazea intrarea ce unea incintele. Din cea de a doua incinta au ramas numai fragmente de ziduri cu cateva camari pentru provizii si un turn. Un altul patrat, la coltul de nord-vest si un altul dreptunghiular la nord, sunt tot ce s-a mai pastrat din aceasta incinta.
(dupa "Bisericile Cetati ale sasilor din Ardeal" de G. Oprescu - 1957)